Träningskläder i vinterväder

Det gamla ordspråket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” håller än. Med rätt kläder och lite planering kan man fortsätta både löpträning och motionsjogging även på vintern. Man behöver inte packa på sig hela vintergarderoben men se till att kläderna passar både temperatur och aktivitet.

Lager på lager

Det viktigaste vid blåst och låga temperaturer är att klä sig i träningskläder enligt principen om lager på lager. En del variabler som temperatur, väder och frusenhet avgör hur man anpassar klädvalet. Planeringen kan gärna börja redan när det gäller underkläderna. Ett bra tips är att använda funktionsunderkläder. Man kan med fördel testa trosor eller kalsonger med windstopper i grenen. Detta ger både extra värme och skydd vid blåst och kyla. Även funktionsstrumpor eller löparstrumpor som leder bort fukt är en god idé när det är kallt och blåsigt. De förhindrar dessutom skavsår och blåsor.

Underställ

Ett underställ är ett måste i vinterväder och finns i varianterna syntet eller merinoull. Understället bärs utanpå underkläderna. Syntetställ passar bättre om man föredrar mer figursydda kläder. Merinoull har dock en hel del fördelar och behöver bland annat inte tvättas lika ofta. Bomull är dock ett material man ska undvika eftersom det absorberar svetten istället för att leda bort den.

Tights eller byxor

Tights utanpå understället är att föredra även om en del vill jogga i byxor. Det som avgör är hur väl man känner sig själv och när man börjar frysa. Det finns både fodrade och ofodrade varianter av tights med exempelvis vindtäta partier över låren.

Mellanlager och ytterlager

Ovanpå underställströjan kan en tunnare funktionströja i fleecematerial användas som mellanlager. Utanpå är en normal vindjacka i softshellsmaterial ett bra tips. Är man frusen av sig kanske man väljer en tjockare jacka direkt över understället. Hänsyn bör även tas till hur mycket man svettas när det gäller klädval.

Huvud, händer och fötter

Mössa och vantar som skydd mot både kyla och vind är bra att ha. En del löpare använder sig av något som kallas buff och får på detta sätt allt i ett. Skor med broddar är att rekommendera samt att alltid använda reflexväst.

Comments are closed.